Stapsgewijs betonpoeren uitzetten

Betonpoeren uitzetten is een klus die goed zelf te doen is. Zorg er voor dat je het juiste formaat betonpoer hebt. Twijfel je welke vorm of afmetingen je moet kiezen, vraag het dan aan één van onze specialisten. Wij hebben een ruim assortiment betonnen poeren. Nadat je hebt bepaald waar de poeren moeten komen graaf je gaten in de grond. Om de poer voldoende stevigheid te bieden kun je een speciale funderingstegel onder in het gat laten zakken. Maar een oude stoeptegel volstaat ook. Zorg wel dat deze waterpas in het gat ligt. Houdt er met het uitgraven rekening mee dat de betonpoer zo’n 10 á 20 centimeter boven de grond uitkomt. Zo blijft de staander of paal die erop komt gegarandeerd van vochtvrij. En zie je toch nog een deel van de stoere poer.

Poeren plaatsen

Na het plaatsen van de betonpoeren in de gaten zet je deze het beste vast met sneldrogend cement of beton. Niet het hele gat hoeft hiermee opgevuld te worden. Na het drogen kan de rest aangevuld worden met aarde of zand. En hiermee is de stevige en solide fundering voor je bouwconstructie klaar om afgebouwd te worden.

Gebruik voegmortel voor bestrating en terras

De naden tussen uw tegels / bestrating kunt u met straatzand invegen, maar dat blijft los zand hierdoor blijft uw last houden van zand op uw terras. Bovendien kan er onkruid tussen de tegels groeien, een gruwel voor veel tuinbezitters. Ook is straatzand niet altijd schoon, wat vlekken op je mooie nieuwe bestrating kan veroorzaken wat ook niet wenselijk is. De oplossing is voegmiddel, ook wel voegmortel genoemd. Voegmortel voorkomt onkruidgroei en het wegspoelen van zand via de voegen. Je kiest voor een natuurvriendelijke, duurzame oplossing om je sierbestrating in topvorm te houden.

Een goede basis

Het geheim van sierbestrating aanleggen is een goede basis. U start door het pad of terras uit te zetten met paaltjes. Zo ziet u meteen of het ontwerp dat u voor ogen had.
Dan kunt u beginnen met het uitgraven van de grond. En dat is een nauwkeurige klus. Want tuintegels komen nooit mooi recht te liggen als de ondergrond niet gelijkmatig is. Daarom is het belangrijk dat u veel aandacht besteed aan het uitgraven en egaliseren van het zand.
Tijdens het graven moet u de dikte van de tegels in de gaten houden. De tegels moeten namelijk niet te hoog of te laag komen te liggen. Bepaal daarom altijd de terrashoogte voordat u begint met graven. Voor het leggen van het terras heeft u een degelijke fundering nodig. Het gebruik van een waterpas is hierbij onmisbaar. Alleen zo weet u zeker dat het terras uiteindelijk recht komt te liggen.

Succesvol uw tuin bestraten

Het zwarte zand in uw tuin is los en zacht. Op deze ondergrond kunt u geen bestrating aanleggen en daarom legt u een nieuwe zandlaag aan op basis van ophoogzand. Om het zand stevig te maken, gebruiken professionals trilapparaten.
Maar voor u werkt het ook om het zand vast te maken door het helemaal nat te maken. Het beste doet u dit de avond voor u begint, waardoor het zand voldoende kans heeft om goed in te zakken.
Bij het bestraten van de tuintegels legt u de tegels natuurlijk niet strak tegen elkaar aan. Om de voegen toch gelijkmatig te houden, zijn afstandshouders daarom een handig hulpmiddel. Zo ziet uw terras er direct verzorgd uit.
Tijdens uw klus moeten de tegels stevig in het zand komen te liggen. Dit doet u door elke tegel met een rubberen hamer in de grond te tikken. Let er wel op dat u niet op de hoeken slaat want dan loopt u het risico dat de tegel scheef gaat liggen. Houdt u deze tips in de gaten dan ligt er binnenkort een mooie bestrating in uw tuin!

Onderhoud Betontegels

Houd uw betontegels altijd schoon van zand, grind, aarde, bladeren, vogelpoep, vet, olie en andere soorten van vervuiling. Deze kunnen namelijk beschadigingen en/of vlekken veroorzaken die niet meer te herstellen c.q. te verwijderen zijn. Zelfs de meest hoogwaardige impregneermiddelen en/of coatings zijn niet opgewassen tegen bovengenoemde vervuiling.

Groene aanslag

Algen en mossen nestelen zich voornamelijk tijdens vochtige perioden in de voegen en op de betontegels. Op alle bestrating kan groene aanslag ontstaan. Deze groene aanslag is eenvoudig te verwijderen met milieuvriendelijke reinigingsmiddelen.

Hogedrukreiniger

Gebruik in geen geval een hogedrukreiniger op uw bestrating. Een hogedrukreiniger veroorzaakt namelijk corrosie en lijdt tot onherstelbare schade.

(Strooi)zout

Gebruik geen (strooi)zout op uw bestrating, dit tast de bestrating aan.

Legverbanden: verschillende soorten bestrating

Een legverband is een methode waarop stenen en tegels ten opzichte van elkaar worden gelegd. Stenen en tegels kunnen op tientallen manieren worden gelegd. U kunt kiezen voor één soort steen of tegel in verschillende verbanden en/of kleuren of voor verschillende soorten in één of meer verbanden en/of kleuren. Bijvoorbeeld een helft aansluitend, zoals bij het halfsteensverband, of met de kop van de steen tegen de zijkant van de andere (visgraat- en keperverband).
Een patroon is de herhaling of juist de consequente afwisseling van een verband. U kunt natuurlijk ook uw eigen patroon bedenken.

Verschillende soorten legverbanden

Bekijk hieronder de verschillende patronen en sierbestrating voorbeelden.

blokverband

Een blokverband ontstaat wanneer er een aantal vierkanten worden gecreëerd van 2 of meer tegels. De stenen worden doorgaans horizontaal gelegd, maar kunnen ook verticaal, diagonaal of verspringend worden gelegd.

elleboogverband

Bij een elleboogverband staan de klinkers recht op de opsluitrand en rijrichting. Dit maakt de plaatsing eenvoudiger dan het visgraat- en keperverband. De bestrating is zowel liggend als staand.

halfsteensverband

Het halfsteensverband kan zeer gemakkelijk en snel worden gelegd door zijn eenvoudige karakter. De bestrating wordt recht op het oppervlak geplaatst waarbij steeds een halve steen verspringt.

visgraatverband

Een visgraatverband is erg stabiel en zeer geschikt voor intensief gebruik. De bestrating wordt bij een visgraatverband in een hoek van 45 graden ten opzichte van elkaar gelegd. Een visgraatverband wordt vaak toegepast bij straatstenen.

keperverband

Het keperverband is gelijk aan het visgraatverband, maar dan 90 graden gedraaid. Een keperverband wordt vaak gebruikt bij drukke straten vanwege de zeer hoge belastbaarheid van de stenen.

molenwiekverband

Het molenwiekverband ontstaat doordat vier langwerpige stenen om één vierkante steen worden geplaatst. De middelste steen heeft vaak een andere kleur dan de langwerpige stenen. Doordat het eindresultaat op de wieken van een molen lijkt wordt dit het molenwiekverband genoemd.

Joost breden, jouw adres voor

tuin en klusmaterialen

Joost Breden Bestratingen heeft alles in huis om uw tuin, oprit of terrein grondig aan te pakken. Het bedrijf is opgericht in 2006 en is ondertussen een gevestigde naam in Twello, Deventer, Apeldoorn en omgeving. De oprichter en eigenaar is Joost Breden.

Lees meer over ons

  • Volg ons op
  • Ontvang onze nieuwsbrief
© 2024 Joost Breden B.V. | KVK: 82349517 | IBAN: NL 06 RABO 0129 8218 37 | Grafisch ontwerp Met Timm | Online marketing Marketing Concepts | Technische realisatie Sieronline B.V.